SENZORIALITATE SI MOTRICITATE FINA

 

Perceptia senzoriala ne insoteste de-a lungul intregii vieti si ne serveste ca baza a realitatii. O perceptie senzoriala saraca determina o perceptie redusa asupra realitatii. Din acest motiv, dezvoltarea senzoriala reprezinta una din bazele construirii realitatii.
Maria Montessori sustinea ca simturile noastre sunt ca niste ``porti deschise spre lume`` iar materialele senzoriale sunt cheile date copilului pentru a le deschide.
Cartea AgentMom Quietbook by Diana Iliescu este realizata dintr-un material moale, placut la atingere, stimuland simtul tactil, este frumoasa din punct de vedere estetic, stimuland copilul sa lucreze cu grija, simtul olfactiv este atins de aroma placuta de portocala, lavanda sau scortisoara. Mai mult decat atat, cartea este extreme de utila si din punct de vedere stereognostic , copilul invatand sa simta obiectele fara sa le vada si sa le recunoasca doar pe baza a ceea ce simte.
Dezvoltarea motricitatii fine a copilului sta la baza unor aptitudini si abilitati esentiale - desenare, scriere, imbracare, dezbracare, insiruirea si prinderea lucrurilor etc. Daca motricitatea grosiera (mers, sarit, alergat) se dezvolta fara prea multa incurajare, cea fina are nevoie de atentie, timp si rabdare din partea ta pentru a capata forma.
Crearea aptitudinilor motorii fine presupune dezvoltarea miscarilor degetelor si ale mainilor in vederea autoservirii sau a realizarii unor activitati uzuale. Ea implica coordonarea mana-ochi, a degetelor, mobilitatea articulara, forta musculara etc.
Pentru a-l ajuta pe copil sa fie din ce in ce mai indemanatic in manuirea obiectelor mici si in realizarea unor activitati ce implica motricitatea fina este nevoie doar sa il incurajezi continuu in eforturile lui de a explora mediul.

 

 

 

sursa articolului

sursa documentatie

 

Ma
poti
contacta
oricand ;)

AgentMOM
Quietbook

Te astept sa imi scrii. Voi fi mai mult decat bucuroasa sa iti raspund la orice intrebare!